Titel
~ Pagina 24 ~
BRT en VRT Hoorspelen I
Tijdsduur
De Dood van Eenentwintig Fietsers (1997) door Pierre Frachait
De welgestelde industrieel Bertholdi (Anton Cogen) krijgt bezoek van timide man (Dirk van Vaerenbergh). De man kan bewijzen dat Bertholdi een fietser heeft doodgereden. Maar de industrieel is er de man niet naar die zich laat chanteren.
43:09
De Grünstein-variante (1978)     door Wolfgang Kohlhaase
Lodek (Anton Cogen) een retenierent zeeman woont nu in Berlijn. Zijn ergernis over een paar verloren schaakpartijen leidt zijn gedachten terug naar een huis van bewaring in Parijs.
Daar had hij in 1939 twee celgenoten: De Griekse kok (Jef Burm) en de slager Grünstein (Herman Niels) die, door de wekenlange hechtenis en de zorg om zijn familie, almaar volgens de joodse riten ossen aan het slachten is.
58:44
Gustaaf, of De Terugkeer tot het Normale (1979) door Eduard König
Door een ongeluk ondergaat de boekhouder Gustaaf een wonderbaarlijke gedaanteverwisseling. Hij straalt plotseling een positiviteit uit dat iedereen beinvloed maar zich ontwikkeld tot iets wat lijkt op een kwaadaardig virus.

56:49
Het Water  (1978)    door Slawomir Mrozek
Het element waaruit het leven ontstond sluit zich weer boven het hoofd van de protagonist van deze groteske sketch. Een druppelende waterkraan maakt allerlei associaties los, de isolatie tegen de vochtigheid in de kamer deugt niet, het papier in de schrijfmachine wordt nat, het water begint te ruisen en daarenboven wordt het gekrijs van de meeuwen hoorbaar. Wie zal het dan verwonderen dat de epiloog van de monoloog uitmondt in een verregende begrafenis?

18:17
De Wijsneuzen van Olen (1961)     door Rene Metzemaekers
Graaf de Berlemont is met het leger van keizer Karel op weg naar Olen voor oefeningen. De inwoners van Olen zien de oefeningen en de inkwartiering van meer dan 700 soldaten niet zitten. Iedereen, de burgemeester voorop, zint op een plan om de keizerlijke troepen tegen te houden.

33.17
Venusvingers  (2000)   door Hanneke Paauwe
Een jonge vrouw gaat gebukt onder de feministische aspiraties van haar moeder. Op een verrassende wijze weet de adolescente zich echter los te maken en de hele situatie om te keren.

33:11
De Zaak 69-3421  (1979)   door Guy Bernaert
De huidige vrouw van De Becker negeert haar stiefkind Tom. Als straf voor een vermeende fout wordt Tom een ganse dag opgesloten. Buren bekommeren zich om hem. Ze geven hem te eten. De stiefmoeder komt erachter. Ze eist dat Tom afgeranseld wordt. Vader gehoorzaamt. Nu kunnen de buren niet langer zwijgen: ze halen de politie erbij. De ouders van Tom worden gearresteerd.

23:26
Het Laatste Bed (1998)    een hoorspel van Hugo Claus
De auteur beschrijft de liefde en de seksuele relatie van twee vrouwen, een muzieklerares uit een gegoede familie en een gymnastieklerares. Seksueel misbruik door ouders, absoluut onbegrip van familie en omgeving, de dood van het kind van een van hen, alles draagt bij tot de gruwelijke afloop van deze relatie.


NB: Over alle hoorspelen is meer informatie te vinden bij de website van John van Houten www.hoorspelen.eu
1.01:37