Titel
~ Pagina 25 ~
BRT en VRT Hoorspelen II
Tijdsduur
Vogels (1995) door Elvis Peeters
Een monoloog van een man die tijdens een onweer met geopende vensters op de thuiskomst van z'n vriendin zit te wachten. Geobsedeerd zoals deze fantast nu eenmaal is door het een of ander project rond vogels. Vogels in de openlucht, op postzegels en ansichtkaarten, vogels ook op een overdrachtelijk symbolisch niveau.
26:30
Leg de Zee Stil (1992)     door Hans van Bergen
Het hoorspel handelt over de geschiedenis van Ierland, een geschiedenis van eeuwenlange overheersing en onderdrukking door de Britten. De geschiedenis wordt gepersonifieerd in een moeder die haar zoon en dochter, gedwongen door de economische omstandigheden, naar Amerika heeft zien emigreren.
21:32
Het Lek (1985) door Fernand Handtpoorter
Fred heeft zijn intrek genomen in een flatje van een appartementengebouw in Zeebrugge. De kennismaking met Leen, zijn bovenbuurvrouw, wordt uitgelokt door een lekkage ergens tussen de verdieping van Fred en Leen. Fred valt onaangemeld de flat van Leen binnen om zijn beklag te doen. Volgens hem is er een lek in de afvoerpijp, met het gevolg dat het water naar beneden stroomt en de de zoldering in zijn flat doorweekt raakt. Maar volgens Leen is er een lek in de waterleiding, zodat het water naar boven gestuwd wordt en haar vloer niet meer droog te krijgen is. Twee onverzoenlijke standpunten waarbij een compromis uitgesloten lijkt. Maar lek, of geen lek, er ontstaat een toenadering tussen Fred en Leen. En als die toenadering groeit, is de oplossing in zicht.

24:44
Liefdeslessen  (1988)    door Dacia Maraini
In dit hoorspel laat de auteur ons zien het subtiele web dat geweven wordt tussen een oudere actrice en een jonge leerling die graag een goed toneelacteur wil worden.

46:39
Polaroid (1992)     door Jan Simoen
Een hoorspel over hoe mensen met foto's omgaan tegen de achtergrond van een verhaal over een detective die een spoorloos verdwenen man moet opsporen.

45:07
Het Ritueel  (1981)   door Ireneusz Iredynski
Twee jongemannen, twee vrienden, ontmoeten elkaar elke zaterdagavond in dezelfde kroeg. Een gemeenschappelijke herinnering drijft hen daarheen. En die herinnering heet Maggy. Een tijd lang was zij het liefje geweest van Piet, een jongen van het melancholieke type, maar daarna was ze bij Jan ingetrokken. Maar wie s Maggy eigenlijk?

23:13
's Morgens Fango, 's avonds Tango  (1992)   door Helmut Peschina
Een vrouw van rijpere leeftijd brengt haar jaarlijkse vakantie door in het kuuroord Abano een rustpunt om na te denken over de routine van haar leven. Ze leert een man kennen die net al zij de stress en verveling van zijn leven wil ontvluchten. In hun gesprekken komt meer dan wederzijdse genegenheid aan de oppervlakte.

37:06
Sarah (1976)    een hoorspel van Michael Kittermaster
Robert beleeft de meest wonderlijke avonturen en dat allemaal omdat hij van zijn tandarts een bepaald middel krijgt tegen kiespijn. Een niet gangbaar medicament maar Robert schrikt hier niet voor terug, wil dolgraag van zijn kiespijn af en slikt daarom rustig het middeltje van zijn tandarts. Vanaf dat ogenblik hoort hij stemmen en ziet hij dingen, die niemand anders hoort of ziet. Als hij in de auto zit, weet hij niet meer of de auto zich verplaatst of dat de weg onder de wielen wordt weggetrokken. Plotseling moet hij afremmen: middel op de weg staat een vrouw in een nerts-mantel en op blote voeten.


NB: Over alle hoorspelen is meer informatie te vinden bij de website van John van Houten www.hoorspelen.eu
47:52