Titel
~ Pagina 27 ~
Regie: Johan Wolder
Tijdsduur
Johan Hendrikus Wolder (23 januari 1922)  is een Nederlands Hoorspelacteur en regisseur.
In 1943 studeerde hij af aan Utrechtse Vereniging voor Logopedie en Phoniatrie. Onmiddelijke werkte hij aan een carrière als acteur bij de omroep. Vanaf 1946 tot 1958 werkte hij bij de Nederlandse Hoorspelkern van de NRU voornamelijk als acteur. Vanaf 1958 richte hij zij voornamelijk op het regiseren van Hoorspelen voor NCRV en VPRO maar bleef ook graag acteren. En dat deed hij in een kleine 500 hoorspelen met kleine en grote rollen. Ook zijn rol als regiseur was niet klein, hij regiseerde ten minste 300 hoorspelen. Hij gebruikte de naam Joris Bonsang in hoorspelen waarvan hij zelf de regie ook deed.
Hieronder alleen hoorspelen met Johan als acteur of als regiseur.

De Dood van Fédèrico (1964) door Anton Quintana
Fédèrico (Johan Wolder), een spaanse gitarist, houdt zijn eerste grote concert nadat hij lange tijd in Amerika is geweest. Hij wordt erop gewezen dat hij moet vluchten voor de fascisten, doch hij neemt deze waarschuwing niet serieus. (De gitaar wordt bespeeld door Dick Visser)
1.06:31
Het Keerpunt (1966)    
door Peter van Gestel,       regie Johan Wolder
David (Aart Staartjes), een 19-jarige jongen met een kantoorbaan, nog inwonend bij zijn ouders, is op zoek naar zijn identiteit.
55:19
De Vrienden van onze Vrienden (1966) 
door Jean Marsus      Regie Johan Wolder
Op zekere dag laat het Spaanse dienstmeisje van een echtpaar in Genève Spaans sprekende mensen binnen, die beweren met een oom van het echtpaar in Amerika bevriend te zijn.

30:40
De Schacht  (1966)    
door André Kuyten      regie Johan Wolder
Tijdens een onderzoek in de gangen van een tinmijn, die al tien jaar niet wordt gebruikt, vindt een instorting plaats. Vijf mannen, onder wie de jonge zoon van de directeur van de mijn, komen klem te zitten, tachtig meter onder de grond. Hoe gaan zij met deze bedreigende situatie om?

1.13:31
Opstandig (1967)     
door Berend Wineke     regie Johan Wolder
Doodgraver De Groot (Bert van der Linden) telt vele vrienden onder de "gasten" op het kerkhof. Voor tallozen heeft hij de laatste rustplaats gegraven en verzorgt hij nu nog de stenen herinnering en het kleine tuintje van één bij twee meter. Dagelijks loopt hij langs de paden en heeft zo zijn eigen filosofieën over leven en dood. Soms praat hij ook met de doden en tracht ze nog interesse bij te brengen voor het doen en laten van de levenden.

17:44
Tien jaar vroeger, tien jaar later  (1967)
door André Kuyten      regie Johan Wolder
Schrijver Johan Schrover (Paul van der Lek) komt na 10 jaar in Noord en Zuid-Amerika te hebben doorgebracht weer terug in Nederland. Dit is echter wel even wennen.

40:02
Gezicht op Delft  (1968)  
door Quentin Ritzen       regie Johan Wolder
Waar in europa Jean (Jeroen Krabbé en Lilia (Edda Barends) ook komen, in alles menen zij iets van de schilder Johannes Vermeer te zien. Levend in een droom, voelen zij zich thuis in de wijde pracht van Vermeer's "Gezicht op Delft".

1.06:50
Alledaagse Quadrille (1978)   
door Dora Sommerville      regie Johan Wolder
Een radioverslaggever Ko Selebre, die zijn programma's vult met gesprekken met en tussen diverse mensen, komt op een avond bij een echtpaar waarvan de man met treintjes speelt.
De spelers zijn allen amateurs. Door Johan Wolder is er gezocht is naar een bas-, tenor-, alt- en sopraanstem, die samen een quadrille vormen.


NB: Over alle hoorspelen is meer informatie te vinden bij de website van John van Houten www.hoorspelen.eu
54:38