De personeelsvereniging van de gezamenlijke omroepen, inclusief de commerciŽle.
Iedereen die bij de omroep werkte of daar een direct familielid had (vader, moeder of echtgenoot), kon er lid van worden. De OSO had tal van verschillende clubs, zoals een voetbalclub, zeilclub, tennisclub, fotoclub, enz. en dus ook een toneelclub. Leden van de OSO-Toneelclub maakten in de jaren 70 en 80 in de studio's van de grote omroepen ook hoorspelen, die ter uitzending werden aangeboden aan alle ziekenomroepen van Nederland. De club werd volledig bijgestaan door NOS-facilitairbedrijf. Twee keer per jaar gratis een decorontwerper, decor, rekwisiteur, kap en grime. Kortom de leden waren luxe paarden. Dat viel allemaal weg bij de verzelfstandiging van het NOB. Daarnaast vertrokken Winfried Povel (voorzitter, regisseur, acteur) en Lia Stok (producer, actrice) na tien jaar de stuwende krachten te zijn geweest. Nu er geen geld meer beschikbaar werd gesteld, kon men de financiëring van de club niet meer rond krijgen. Voor de Toneelclub viel het doek in 1990. In 2010 verviel de 'werkgeversbijdrage' voor de OSO-personeelsvereniging. In overleg met het hoofdbestuur besloten de clubs zelfstandig verder te gaan en de personeelsvereniging in haar geheel op te heffen. De naam OSO blijft in de naam van de clubs bestaan. De naam OSO-Toneelclub blijft alleen hier in het Hoorspelmuseum voortleven. Luistert u naar een aantal van haar hoorspelen.

Titel
Tijdsduur
Hallo, is daar iemand?   door William Saroyan.  vertaling: J.Dixen.
Een jonge man zit in de gevangenis en is daar alleen gelaten door het voltallige personeel. Op zijn roepen komt het meisje dat voor de gevangenen kookt, hem gezelschap houden.
Te horen zijn: Winfried Povel, Renee Sanders, Menno Feenstra, Marijke Rip en Hans Simonis.
32:33
De Vroedvrouw   door Otto Dijk
Een vroedvrouw gaat met haar zoon die arts is, naar zee. Daar ziet ze een oude kunstschilder voor dood liggen. Is hij werkelijk dood?
Te horen zijn Pien Herman Raymond van Maarssenveen en Cor Galis
36:25
Vernissage   door Vaclav Havel  Een hoorspel van Kees de Vries.
Een echtpaar laat een vriend hun nieuw ingerichte huis en hun nieuwe levensstijl zien zoals dat gebeurd bij een vernissage. Zij proberen hem te overreden hun niet communistische levensstijl over te nemen.
Te horen zijn: Annemiek Tan, Peter Boers, Bob Ellis
37:24
Op een morgen   door André Kuiten
Een man krijgt een brief van een meisje dat hij 3 jaar geleden voor het laatst heeft gezien. Zij was indertijd erg verliefd op hem en ze vraagt om een ontmoeting.
Te horen zijn: Lex Drijver, Nel Scheltes, Ad Hazewinkel, Lia Stok en Pien Tieman
16:16
Honderd worden      door Toos Staalman.
In het oude vrouwenhuis is de kamergenote van mevrouw Blom onlangs overleden. Gelukkig krijgt zijn een nieuwe kamergenote en zij verwelkomt haar hartelijk.
Te horen zijn Pien Herman en Corry Balkema

18:26
Het Gedicht  een hoorspel van Peter van Gestel
"Ik wordt epigoon van mijzelf...", laat de jonge dichter zich ontvallen. Hij weet zich geen raad meer met zijn werk dat hem niet meer aanspreekt. Hij leest Else, zijn vrouw, iets voor in deze depressieve toestand. En dan gebeurt er iets vreemds. Want terwijl Paul zijn duidelijke onvrede met zijn eigen werk demonstreert, "ik pleeg plagiaat zonder gestraft te kunnen worden....", blijkt Else hem veel beter te begrijpen dan hij ooit heeft vermoed. Tijdens deze kernachtige dialoog ontdekt Paul achter de wolken een nieuwe zon. Hij heeft de heerlijkste vrouw ter wereld gevonden.
Te horen zijn: Winfried Povel en Barbara Richèl.
17:32
Gevaarlijke reis                   Een hoorspel van Peter van Gestel
Een man reist per vliegtuig naar Rome, Hij zit naast een vrouw die het aanspreken waard is. Madam Constance komt ter sprake en die zorgt voor een wending in de vreugde van het moment.
Te horen zijn: Ad Hazewinkel, Iris Notenboom, Betty van der Laan en Lia Stok
22:59
Kleine Komedie                   Een hoorspel van Pieter Willem Franse
Een echtpaar verwacht bezoek van de regisseur. De man, die acteur is, krijgt langzamerhand het gevoel dat hij te oud wordt gevonden om nog actief bij het gezelschap te zijn. Er is veel veranderd in het reportoir van het geszelschap en de manier van acteren. Komt de regisseur hem de wacht aanzeggen?
Te horen zijn: Cor Galis, Betty van der Laan en Edvard Niessing

20:14
De man voor het raam                   Een hoorspel van Peter van Gestel
Een man staat in het lichtschijnsel van een lantaarnpaal tegenover het huis van Mira. Hij valt op omdat hij daar al een paar avonden achter elkaar staat. Mira wilt toch wel graag weten wat dat te betekenen heeft en besluit op onderzoek uit te gaan.
Te horen zijn: Anne van Egmond, Lex Drijver en Lia Stok

23:32
    [Terug]